I går kunde vi läsa att föräldrar ville få bort godis från skolorna. Företrädare för Läkarförbundet, Vårdförbundet och Tandläkarförbundet krävde krafttag och tyckte bland annat att regeringen skulle ”genomföra åtgärder för att få bort läsk och godis från skolan, sötade drycker och mellanmål från förskolan”.

Märkligt. Det vore väl så mycket lättare för varje förälder att sluta tillåta lördagsgodis och myschips till fredagsvideon?

I dag läser jag följande kärnfulla inlägg på fof-bloggen:

Köpmissbruket’ breder ut sig, särskilt bland unga kvinnor, konstaterar Sydsvenskan som förstanyhet idag. Patologiseringen av mänskliga beteenden, där den dominerande bilden är att individen är ett hjälplöst rov för omvärldskrafter, vet sig inte längre några gränser. Människor måste ‘få hjälp’ när de inte kan hantera sitt surfande, sitt pokerspelande på nätet, sitt aktiespekulerande, sitt mobilringande eller sitt konsumerande. Att människor skulle vara kapabla att ta eget ansvar, eller att det skulle finnas ett ansvar hos personer i omgivningen, såsom till exempel föräldrar, verkar inte längre finnas på kartan.