Det går inte att tolka Fredrik Reinfeldts besked från presskonferensen nyss på annat sätt än att Maria Borelius sitter mycket löst. Om hon avgår har vi i så fall sett det första svenska exemplet på hur en blogg fäller en minister.

Magnus Ljungkvist var den som grävde fram info om ministerns inkomster, och var också snabbare med informationen om ministerns skatteplanerade villa. Men inte i någon av kvällstidningarna får han cred – dåligt.

Däremot tror jag att Magnus har fel om spelet bakom Fredrik Reinfeldts presskonferens. Den var inte till i första hand för att avleda uppmärksamheten – Reinfeldt begrep mycket väl att det han hade att komma med var för tunt för att snurra strålkastarna. Däremot var informationen om tsunamibanden sådant som behövde komma ut och som skulle resultera i frågor. Genom att kalla till presskonferens fick han också möjlighet att på ett naturligt sätt svara på frågor om Maria Borelius och sända signalen att hans förtroende börjar svikta.

Inom kort kan Maria Borelius avgå med motiveringen att hon får betala ett för högt privat pris. Det var ju så Laila Freivalds gjorde – två gånger dessutom!

Inom parentes: (Hur skriver man på sitt cv att man varit statsråd i en vecka?)